
het verhaal
Dit terwijl een sociale offline web een positievere uitwerking op ons heeft. Dus ja, welke web spin jij?!
En onderliggende verhalen van de dansers, die social media op verschillende manieren en voor diverse doeleinden gebruiken.
Samen vormen ze een rode draad langs de zeven (social media) zonden, die we (vaak onbewust) in ons online en offline identiteit uitten.
De happy solo's (vanuit goede associaties met sociale media) en de dark solo's (op basis van negatieve online ervaringen) zijn mooie vertolkingen van de persoonlijke verhalen van de dansers, als de emoties van de hoofdpersoon.
Ze fleurt (net als de meeste mensen) op van een like op hetgeen wat ze zelf net online heeft geplaatst. Zien en gezien worden, liken én geliked worden, volgen én gevolgd worden; daar draait het om. Het begrip “volgers” geeft hier enig duidelijkheid in. Want gevolgd worden is voor haar een waardebepaling als bevestiging dat zij ertoe doet.
Being a work of art doesn’t set you apart, It will only fuel your frustrations. This is just a confirmation . Living a life full of unreal expectations won’t deliver validations or affirmation!
When you look in abandoned places, except in your own hallow shell . Your biggest persuasion, will always be you... Searching for your true self!
Within this proces it’s you who will filter your believes and blur your mind . Till you realize that you’re stuck in between your search and answers you may never find!”
muziekmix
The. Digital Spider
reacties publiek
vanuit onze gastenboeken
Downloads
Theaters & Scholen via Mail

UITGANGSPUNTEN
We haakten daarmee aan bij zowel een veelgehoord effect van social media gebruik, als de gevolgen van de pandemie.
Social media zijn niet alleen het onderwerp, maar functioneren in deze setting ook als podium.
De grid (feed op instagram) toont een versnipperd beeld van de film, die is opgebouwd door 3 keer per week een deel van de film te posten, voor een aantal weken. Achter de gemanipuleerde beelden hebben we persoonlijke overwegingen van de dansers verstopt. Men moet daar voorbij kijken om bij de authentieke bronsverhalen te komen.
Op beide manieren krijg je het volledige verhaal mee. Ook de captions (tekst onder de posts) zijn in beide richtingen te lezen. Het verhaal op twee manieren volgen onderstreept de geschepte tweedeling tussen onze online- en offline identiteit.
Binnen 'The Digital Spider' speelt de waarneming van kleur (rood vs blauw) een belangrijke rol. Zo is het gebruik van rood vaak een associatie met warmte, liefde of gevaar. Blauw wordt geassocieerd met waarheid en helderheid. We gebruiken contrasterende kleuren in lichtelementen op de set, als achteraf toegevoegd bij het editen.
Parallel aan het overkoepelende verhaal van SIALIA G. is er ook een andere verhaallijn te volgen. Deze bestaat uit meer persoonlijke en individuele verhalen van de dansers, die vanuit eigen ervaringen in dans en woord vertellen hoe zij hun twee identiteiten (online vs offline) beleven. Deze beelden van de dansers zijn direct ook een vertolking van de schommelende emoties van de hoofdpersonage.















Onderbouwing
Dit is een verbeelding van hoe velen de eigen bevrediging op zoeken op social media, met de gewenste likes en volgers: ze hebben anderen nodig, maar doen het eigenlijk voor zichzelf.
Ondanks deze nare gebeurtenis besluit Sialia (Parish) om later weer naar exact dezelfde club te gaan en is zij nóg uitdagender gekleed. Maar waarom?
credits

Artistiek directeur
Jason R. Jeandor
concept • regie • Muziek • Tekst

Zakelijk directeur
Osman Batal
Financien • relatiebeheer

Educatie Hoofd
Ingeborg v. Weissenbruch
choreografie • repetitor

Shaquille George
Danser • Maker

Tamblyn Baal
Danser • Maker

Jimmy Grigoriou
Bboy • Maker

Morena Louisa Stüger
Danser • Maker

Tawatha Steendam
Danser • Maker

Parish van Drongelen
Danser • Maker

Quinten Van Hemert
Danser • Maker

Jayda Codrington
Danser • Maker

Tim Jansen
Bboy

Kain Slim
Spoken Word

Dieter Vandoren
Technische Producer

Sibe Kokke
Visual Artist

Jeroen Molenaar
Decor bouw

Alex Tsara
Bboy • Oud-Danser (Cast 1)

Dane Badal
Oud danser (Cast 1)
🔘 Stoppen met social media lukt niet.
🔘 Je kunt het gebruik moeilijk beheersen.
🔘 Als je niet bezig bent met social media, voel je een gemis.
🔘 Je spreekt steeds minder vaak af met vrienden en familie.
🔘 Je verwaarloost je werk, school en/of huishouden.
🔘 Tot ver in de nacht online, met slaaptekort als gevolg?!
“Waarom zoeken wij massaal naar betekenis in een digitaal leven, omdat we niet werkelijk onszelf durven/mogen zijn in ons offline leven?! Ach fuck it, met elke foto die ik post krijg ik toch weer wat likes erbij. En dat voelt goed: ook al betreft de foto een opgepoetste versie van mij.
Verblindt door het licht van mijn scherm en in een digitaal gesponnen web dwaal ik zonder doel en zonder gevoel af in diepe gedachten. Ik ben compleet uitgeschakeld door kunstmatige verlangens, die bij elke swipe omhoog weer een menselijk deel van mij verbannen.”
Besef hoe wij ons ontwikkelen als (online) mens:
Ook al kunnen we online helemaal losgaan, de afgelopen periode is het éxtra duidelijk geworden dat online ervaringen minder “voedend” zijn voor ons emotioneel welzijn.
De coronacrisis heeft ons doen realiseren hoe belangrijk menselijk contact en geestelijk welzijn is, maar ook hoe kwetsbaar dit is.
ONDERSTEUND DOOR
WIJ ZIJN ONTZETTEND DANKBAAR VOOR EEN IEDER DIE HET MAKEN VAN DEZE VOORSTELLING HEEFT ONDERSTEUND.
FINANCIËLE ONDERSTEUNING VAN:
- Gemeente Rotterdam
- Luxor Theater Rotterdam
- George Visser & TriColour Productions
- Fonds Podiumkunsten
- Stichting Zabawas
- Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland
- Stichting Elise Mathilde Fonds
- Van der Mandele Stichting
- Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot
- Stichting Xclusiv
- Meerdere fondsen die niet vermeld willen worden