COMPOSIUM

Xclusiv bouwt stuwend en onstuitbaar aan een mooier morgen, met performances waarin de kracht van eigenheid, kwetsbaarheid, rauwe expressie, lef en liefde samenkomen.

Wij brengen kleine en grote verhalen – van mensen, communities of organisaties – tot leven met behulp van dans, muziek, visuals en woordkunst. Deze kunstvormen hebben de kracht, om mensen tot in het diepste van hun ziel te raken en aan te spreken. 
Op die manier creëren we multidisciplinaire voorstellingen, muzikale en visuele producties, die voor een grote groep mensen aantrekkelijk, inspirerend en vernieuwend zijn.

Dans
OUTSTANDING DANCERS & CHOREOGRAPHY

Puur, expressief en spectaculair

DE TAAL VAN BEWEGING, HET RITME VAN VERANDERING
Dans is één van de meest pure vormen van communicatie. Zo drukken wij gevoelens, ervaringen en ideeën uit, die in het binnenste van onze ziel leven.
Dansen is spectaculair. Het is ongelofelijk waar het menselijke lichaam al dansend toe in staat is. Zelf dansen, maar ook kijken naar de soepele, ritmische bewegingen van authentieke dansers brengt de geest in vervoering.

“Deze viering van het lichaam, een feest voor onze ziel, biedt licht en vreugde.”- Paul Valery
🔘 Wij bieden uitmuntende dansvoorstellingen, -shows, -workshops, -demonstraties en dansers van hoge kwaliteit.

🔘 Xclusiv Company is voortgekomen uit de Rotterdamse hiphop en urban (dans)cultuur van de jaren negentig. Daar voegden wij – eigenzinnig als we zijn – de wereld van vogue en gogo aan toe. Het bleek een gouden combinatie te zijn.

🔘 Dans is onze basis. Het verder ontwikkelen van (urban) dans is voor ons een must. We laten grenzen tussen diverse dansculturen vervagen en experimenteren met verschillende dansstijlen op één podium.
Moeiteloos maken we cross-overs tussen vogue, hiphop, popping, waving, breakdance en moderne dans om deze aan ons publiek te serveren in een spectaculaire, nieuwe danscocktail.
Visuals
VISUALS, PROJECTIE, VIDEO & FILM

Direct, betoverend, emotioneel.

DE KRACHT VAN BEELD MOET NIET WORDEN ONDERSCHAT
We leven in een wereld, waarin we worden overspoeld met beelden: ons brein slaat deze makkelijker op dan tekst. Een krachtig beeld vangt vorm, kleur en licht in het juiste moment. Waardoor het emoties als angst, blijdschap, ontroering of verbazing opwekt, in slechts één oogopslag.

Beelden versterken en versnellen bovendien ons communicatievermogen. Dankzij beelden begrijpen, herinneren en onthouden we beter.
🔘 Wij gebruiken videoprojectie en visuals om de boodschap en beleving van onze performances te versterken. Met deze extra laag, variërend van abstracte, grafische tot realistische beelden, trekken we het publiek nog verder het verhaal in.

🔘 Video in het theater kan subtiel sfeer bepalen, maar ook een hoofdrol nemen en als performer het verhaal dragen.

🔘 Onze visual artist Sibe Kokke kan ook jouw boodschap of verhaal ondersteunen met (bewegend) beeld. Zodat deze nog beter doordringt bij jouw doelgroep. Wil je helemaal Xclusiv zijn, dan voegen wij er nog dans, muziek en/of spoken word aan toe.
Muziek
PRODUCEREN, (RE)MIXEN & COMPONEREN
MUZIEK RAAKT, TROOST EN VERBINDT
Muziek is emotie. Haar ritme en klanken dringen door tot in de geheime plekken van je ziel. Muziek geeft troost in moeilijke tijden. Roept herinneringen aan lang vervlogen tijden op. En laat de hartstocht oplaaien. Samen naar muziek luisteren, zorgt voor verbinding.
Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek. En waar muziek klinkt, wordt er gedanst. Deze twee kunstvormen maken onlosmakelijk onderdeel uit van elkaar én van Xclusiv Company.

“Muziek is de blikopener van je ziel.” - Henry Miller
🔘 Wij schrijven, mixen en produceren muziek. Voor onze eigen voorstellingen en optredens, maar ook voor dansers, dansscholen, danscrews, DJ’s, rappers, zangers, festivals en events. We blinken uit in show- en wedstrijdmixen, waarmee we verschillende prijzen wonnen. Ook schrijven en maken we graag songs, opgebouwd rondom de identiteit van een artiest.

🔘 Xclusiv beschikt over een high end opnamestudio. Voor het design en de akoestiek tekende niemand minder dan Jan Morel, de man die de studio’s inrichtte van onder meer Martin Garrix, Dyna, Hardwell en Nicky Romero. Ons pareltje bevindt zich op slechts tweehonderd meter afstand van station Rotterdam Centraal.

🔘 Wij werken in onze homestudio met Logic Pro X, Mac Pro, Native Instrument (Komplete 12, Kontrol s49, Maschine Studio), Izotope (Mix, Master & Vocal Bundle), Stylus, Nexus en meerdere plugins. Om zangpartijen op te nemen is er een aparte vocal booth, voorzien van een NT1-Kit Condensator Microfoon.
Woord
SPOKEN WORD, ZANG, RAP & (SONG)TEKSTEN
KRACHTIGE VORMEN VAN STORYTELLING
Spoken word en songteksten zijn krachtige vormen van storytelling. Rijm, ritme, taal en het stemgeluid van de artiest triggeren de emoties van de luisteraar. Ze doen een appel op de hoop en de dromen van een persoon of community. Verhalen vallen op en krijgen bezieling, als ze op poëtische wijze worden verteld.

“In elke taal zingt de gedachte van een volk en de ziel van een mens, en die muziek is universeel.”
🔘 Woordkunst is al jaren een wezenlijk onderdeel van Xclusiv. We verrijken voorstellingen en optredens met spoken word en schrijven songteksten voor artiesten. Het is naast een kunstvorm ook een vorm van entertainment, waarbij het publiek op diepgaande wijze wordt geïnspireerd.

🔘 Storytelling voor BEDRIJVEN. Laat jouw boodschap omzetten naar een spoken word tekst (al dan niet als onderdeel van een optreden). Dit kan het verhaal van jouw organisatie zijn, of een toekomstvisie op een sociaal-maatschappelijk thema. Deze sympathieke manier van storytelling, zorgt dat boodschappen beter beklijven.

🔘 Songwriting voor ARTIESTEN.

NARRATIEF

IDENTITEIT

Identiteitsvorming is altijd een belangrijk thema voor Xclusiv Company geweest. Negatieve ervaringen, zoals vooroordelen, onbegrip en uitsluiting, zijn zeer bepalend in de vorming van iemands identiteit en daarmee die van de samenleving. Terwijl iedereen behoefte heeft aan acceptatie door en verbinding met de ander.

Wij geloven dat meer begrip en respect voor elkaar zal leiden tot een wereld waarin iedereen 100% zichzelf kan zijn. Daarom stimuleren wij persoonlijke groei, wat weer ten goede komt aan de community en/of maatschappij waar iemand tot behoort. Deze boodschap dragen wij uit in al onze voorstellingen.

XPOSE

In de huidige cultuurplan-periode (2021-2024) presenteren we onze creaties onder de noemer xPOSE. Diepgewortelde overtuigingen, gevoelens en (toekomst)dromen maken deel uit van ieders identiteit en dus ook van onze makers.

Deze willen we blootleggen, onderzoeken en verwerken in onze voorstellingen. Om daarmee de maatschappij een spiegel voor te houden. De komende jaren richten wij ons op de volgende identiteiten: seksuele identiteit (2022), religieuze identiteit (2023), culturele & sociale identiteit (2024).
Educatie
ONTDEK ONS
EDUCATIEF AANBOD
Xclusiv Company stimuleert creatief makerschap bij en professionalisering van danstalent. Binnen ons eigen team, maar ook daarbuiten. Daarom kunnen gevorderde dansers en (semi)professionals zichzelf bijspijkeren in de wekelijkse CR8 Open Company Classes. Dansstudenten zijn van harte welkom voor een stage.

We spelen graag voor scholen, om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor dans en theater. Onze lesbrieven voor docenten helpen daarbij.
CR8
CR8 - OPEN COMPANY - CLASSES
ONDERHOUD- & ONDERZOEKSLES
Ben je (semi)professioneel danser en wil je met onze dansers en makers werken aan het onderhouden van je danslijf, uithoudingsvermogen en lichaamsbeheersing? Kom dan naar onze Open Company Classes in Theater Zuidplein.

Samen onderzoeken we dansstijlen als hiphop, breaking, waving, urban contemporary, vogue en afro dance om onze dansvocabulaire te verbreden. De focus ligt op techniek, tricks, flexibiliteit, muzikaliteit en (free)style.
CR8 CLASSES IN THEATER ZUIDPLEIN (ZAAL Z)
🔘 Elke zaterdag van 10:00 tot 11:30 (met uitzondering van vakanties).

🔘 Voor gevorderde dansers en (semi)professionals van 16 jaar en ouder.

🔘 Docenten: Tamblyn, Shaquille, Morena Ingeborg en Invites.

🔘 Lesstof: onderhoud en onderzoek danslijf en dansstijl.

🔘 Stijlen: HipHop, Waving, Vogue, Afro Dance, Urban Contemporary en Moderne Dans.

🔘 € 5 per les (alleen via betaalverzoek).
Stageplek
STAGE BIJ XCLUSIV
COLLECTIEF MAKERSCHAP & WERKWIJZE GEZELSCHAP
Stage lopen bij Xclusiv betekent deel uitmaken van een creatief team. Samen onderzoeken we wat kunst en cultuur voor de samenleving betekent en hoe we daar een nieuwe invulling aan kunnen geven en een grote groep mensen kunnen aanspreken.


Diversiteit in het team juichen wij alleen maar toe. Verschillen in achtergrond, identiteit en/of levensfase zien we als verrijkend. Het betekent dat we elkaar kunnen inspireren en van elkaar kunnen leren, wat zowel onze persoonlijke ontwikkeling als die van het gezelschap ten goede komt. Join the family!
ERKEND LEERBEDRIJF
🔘 Xclusiv is een erkend leerbedrijf, waar je ook buiten jouw vaste leerkaders ervaringen kunt opdoen.

🔘 Wij bieden stageplekken voor dansers, makers, choreografen, marketeers, stylisten, content-creators en producenten.

🔘 Samen met het team werk je aan spraakmakende performances voor de theaterwereld, commerciële opdrachtgevers en de entertainmentindustrie.

🔘 Bij ons vergroot je je creatieve en technische inzicht, maar ook je artistieke kwaliteit, motivatie, werkhouding, zelfstandigheid, saamhorigheid en eigenheid.

🔘 Met jouw skills draag je bij aan de populariteit en ontwikkeling van (urban) dans: we dagen je uit om te experimenteren en cross-overs tussen verschillende dansstijlen en kunstdisciplines te maken.
Het Onderwijs
XCLUSIV BIJ JOU OP SCHOOL
MET SCHOOL NAAR HET THEATER
Xclusiv Company vindt het belangrijk om kinderen en jongeren enthousiast te maken voor dans en theater. Veel van hen komen niet of nauwelijks in een schouwburg, ze denken dat het saai en suf is. Bij een voorstelling van Xclusiv ontdekken ze hoe spectaculair theater ook kan zijn. Onze ijzersterke combinatie van dans, muziek, visuals en spoken word prikkelt hun zintuigen en verbeelding.

Docenten kunnen op school aan de slag met door ons ontwikkelde lesplannen. Zodat hun leerlingen meer leren over het onderwerp en de beeldende kant van een voorstelling.
IN HET KORT
🔘 In onze voorstellingen behandelen we (maatschappelijke) onderwerpen die ook voor jongeren interessant zijn.

🔘 Onze voorstellingen komen inclusief lesplan. Docenten kunnen met jongeren in gesprek over het thema, voorafgaand aan hun bezoek aan het theater.

🔘 Workshops op school of in het theater zijn mogelijk. We kunnen ze zelfs afsluiten met een eindpresentatie, waarin de leerlingen hun (nieuwe) skills aan elkaar kunnen laten zien.

🔘 Een voorgesprek of nagesprek met de dansers en makers is ook mogelijk.

🔘 Informeer naar onze groepskorting!